Sunday, 19 February 2017

TEMPAHAN

Sekali lagi tempahan dari Aisyah

TART NENAS

Tart nenas bentuk buah lagi tapi untuk makan sendiri dan bagi kengkawan rase. Manalah tau kan berkenan pulak diaorang nak beli. Ye dak. InsyaAllah.

Sedap tau makan-makan sambil minum kopi / teh o ke sambil mulut pok-pek pok-pek. Tak perasan habis sebekas. Tapi kali nie ibu buat tak letak tangkai sebab tak de stok.

Tart nie sesuai sangat untuk dijadikan sebagai buah tangan, hantaran.


TEMPAHAN

Tart nenas bentuk buah di order oleh kawan ibu Aisyah.

CLASS

Kelas pulut kuning dan wajik dengan Sifu Citarasawan. Emmmm sedap.

Wednesday, 1 February 2017

Class

Gambar semasa menghadiri kelas Tart Nenas bentuk buah yang sangat-sangat sesuai untuk hantaran atau apa-ape aje yang sewaktu dengannya. Tart nie bukan aje rupa cantik, rase dia pun seeedap.
Sesuai jugaklah kalau nak dihidangkan untuk tetamu yang bertandang kerumah. Cantik je nampak. 
Tak lupa juga kek Walnut Butterscotch. Sedaplah kek nie. Rasa diapun sedap dan manisnye pun just nice je.
Pendek kata tak rugilah ibu menuntut ilmu dengan Sifu Maklang Azie.

Monday, 8 February 2016

Butter Cake

Monday 8.2.2016 (29 Rabiulakhir, 1437)




Chocolate moist cake dibeli oleh Hawa. Terima kasih Hawa. Alhamdulillah .

Brownie

Saturday 6.2.2016 (27 Rabiulakhir, 1437)


Blueberry marble chocolate cheese brownie . Masih panas, baru keluar dari oven. Khas untuk adik ibu yang bertandang kerumah ibu bersama anak dan menantunya.
Blueberry marble chocolate cheese brownie yang sangat sedap.

Saturday, 9 January 2016

Butter Cake


20/12/2015 - Aneka butter kek
Dari kiri Chocolate jam, Marble pandan kaya, Chocolate cheese brownie, Sugi kek, Marble strawberry cocconut pandan & Marble susu. Ibu buat 12 biji semuanya serba dua untuk setiap jenis kek. Kek nie ibu buat sempena majlis perkahwinan anak saudara ibu yang berlansung pada 20/12/2015.

Butter kek yang sangat enak rasanya . Sesuai untuk apa-apa acara atau majlis sekalipun. Kek evergreenlah katakan. Kek yang amat sesuai untuk semua jenis golongan dari budak kecik sampailah ke orang dewasa.

Tuesday, 20 October 2015

Muffin

Sunday, 27 September, 2015 (13 Zulhijjah, 1436)

Chocolate Chips Muffin

Setiap kali buat muffin chocolate chips ibu tak pernah beralih kepada resepi lain. Ibu dan anak-anak serta kawan-kawan anak ibu semuanya sukakan dengan chocolate chips muffin nie. Pendek kata sangat sedaplah. Terimakasih ibu ucapkan pada mamafami diatas resepi yang sedap nie




Resepi Chocolate Chips Muffin
Sumber: mamafami.blogspot.com

Bahan A:
1 3/4 cawan tepong gandum
1/4 cawan serbok koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1/2 sudu kecil garam (ibu guna 3/4)
1 cawan gula kastor

Bahan B:
1 biji telor (ibu guna A)
1 cawan susu segar
1/3 cawan minyak sayur / masak
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan C:
3/4 cawan chocolate chips

Bahan D:
Cawan kertas secukupnya

Cara:
Sediakan muffin tray 16 lubang 
Panaskan ketuhar pada suhu 170C
Didalam mangkuk besar ayak bersama (Bahan A) tepong gandum, serbok koko, baking powder, soda bicarbonate dan garam 
Masukkan gula. Gaul rata menggunakan hand whisk
Didalam mangkuk yang lain satukan (Bahan B) telor (pukul sikit), susu segar, minyak dan esen vanilla. Gaul Rata
Masukkan bahan B kedalam bahan A. Gaul hingga sebati
Masukkan chocolate chips. Gaul rata
Tuangkan adunan kedalam muffin tray. Bakar hingga masak

Nota ** Ibu menggunakan suhu 150C dan bakar pada 12 minutes sahaja **





Kek Lapis

Sunday, 27 September, 2015 (13 Zulhijjah, 1436)

Kek Lapis Span Vanilla

Kek span vanilla 3 lapis diselaputi dengan fresh cream. Ibu masih lagi dalam pembelajaran dalam membuat kek-kek seperti ini. Kek nie terhasil atas usaha sama ibu dan anak.





Resepi Kek Span Vanilla
Sumber: maklangazie.blogspot.com

Bahan A:
6 biji telor (ibu guna A)
100 gm gula halus
100 gm tepong hong kong (maklang guna tepong gandum)
60 gm tepong jagung
50 gm air sejuk
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalette
75 gm mentega cair (ibu guna minyak)

Bahan B:
700 ml - 1 liter non dairy whipping cream (dipukul sehingga kental)

Cara:
Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar sehingga pekat dan putih gebu
Perlahankan putaran dan masukkan mentega cair. Gaul hingga sebati
Tuang adunan kedalam loyang 9 atau 10 inci yang telah digris dan lapik kertas.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minutes atau sehingga masak
Keluarkan kek dari ketuhar dan telangkupkan . Setelah 5 minutes pusingkan pada kedudukan asal.
Tujuannya supaya kek tidak mendap
Potong kepada 2-3 bahagian.
Ambil 1 bahagian kek letak diatas papan kek dan sapu dengan whipping cream
Buat yang sama pada lapisan kedua.
Untuk lapisan akhir sapu whipping cream pada keseluruhan kek dan hiaslah seperti yang anda suka








Cup Cake

Saturday, 19 September 2015 (5 Zulhijjah, 1436)

Cup Cake Kelapa

60 biji cup cake kelapa dibeli oleh Kak Latifah, Kawan ibu kat tempat kerja. Kak Latifah memang suka sangat dengan cup cake kelapa nie. Tapi kali nie Kak Latifah beli untuk anaknya yang sedang mengandung. Teringin sangat nak makan katanya. Alhamdulillah 

Cup cake yang sangat sesuai untuk apa-apa jenis majlis sekalipun. 





Resepi Cup Cake Kelapa
Sumber: Buku Kompilasi Hidangan Kek Chef Hajah Noraini Zakaria

Bahan:
250 gm mentega
230 gm tepong kek (ibu guna tepong gandum) - ayak
1 sudu teh serbok penaik - ayak
200 gm gula kastor
50 gm kelapa parut kering
50 gm air susu
4 biji telor gred A
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit pewarna merah & hijau

Cara:
Sediakan cup cake tray 12 lubang dan cawan kertas cup cake secukupnya
Panaskan ketuhar pada suhu 180C
Kelapa parut kering dibahagi 2 dan digaul dengan pewarna merah dan hijau. Biarkan ia kering sebentar
Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih
Masukkan telor sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati
Kemudian masukkan bahan ayak sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan air susu
Masukkan pula kelapa parut dan gaul lagi hingga rata
Tuangkan adunan kedalam cup cake tray. Bakar hingga masak

Nota ** Ibu guna suhu 160C dan bakar pada 18 minutes sahaja **





Sunday, 18 October 2015

Butter Cake

Sunday, 6 September, 2015 (22 Zulkaedah, 1436)

Kek Chocolate Moist Bakar

Kek chocolate yang sangat sedap pada ibu. Disaluti dengan buttercream dan chocolate ganache. Terimakasih Citarawan diatas resepi yang sedap nie. Sorry tak dapat nak tunjuk bahagian dalam kek.
Lupa nak snap gambar. 






Resepi Kek Chocolate Moist
Sumber: citarasawan.blogspot.com

Bahan A:
280 gm tepong gandum (ayak)
1 sudu kecik soda bicarbonate (ayak)
1 sudu kecil baking powder (ayak)
250 gm mentega / minyak sayur
300 gm gula castor
250 gm susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
6 biji telor B (ibu guna A)
2 sudu kecil cuka makan (ibu guna cuka kurma)

Bahan B (Satukan semua bahan dan kacau menjadi pes koko) :
100 gm serbok koko 
60 gm gula castor
250 ml air panas

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang
Masukkan telor sebiji demi sebiji. Putar rata 
Masukkan susu pekat manis, esen vanilla & cuka makan. Putar sebati
Masukkan tepong berselang-seli dengan pes koko. Gaul hingga rata
Tuang ke dalam loyang 9 inci yang telah digris dan lapik kertas 
Bakar pada suhu 160C selama 1 jam atau sehingga masak

Resepi Buttercream
250 gm butter
250 gmcreamwell
200 gm gula icing (diayak)

Cara: 
Pukul butter dan creamwell hingga lembut
Masukkan gula icing dan pukul hingga sebati dan berkrim

Resepi Topping Chocolate Ganache:
Sumber: citarasawan.blogspot.com

300 gm dairy whipping cream
500 gm chocolate masakan
1/2 sudu besar mentega
2 sudu besar madu / sirap glukos 

Cara:
Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih ditepi periuk. 
Tutup api masukkan chocolate, mentega dan sirap glukos
Kacau hingga chocolate larut
Sejukkan sedikit dan tuang keatas kek

Cara Penyediaan Kek:
Potong kek kepada 2-3 bahagian
Ambil 1 bahagian kek sapu dengan buttercream
Letak lapisan kedua kek dan sapu dengan buttercream
Letak lapisan ketiga kek dan sapu dengan buttercream dikeseluruhan kek. Simpan dalam peti sejuk sekejap untuk mengeraskan buttercream
Keluarkan kek dari peti sejuk letak diatas redai dan tuang chocolate ganache
Ratakan chocolate dengan menggoyang kiri dan kanan sehingga chocolate merata keseluruhan kek

Baki chocolate boleh disimpan dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman untuk membuat border atau hiasan








Roll Cake

Sunday, 30 August 2015 (15 Zulkaedah, 1436)

Benji Roll

Sekali lagi tempahan benji roll dari Cik Azizah, kawan kat tempat kerja ibu. Katanya anaknya suka sangat dengan kek nie. Terima kasih Cik Azizah. Alhamdulillah rezeki Allah bagi.